Lütfen bekleyiniz...

23 Nisan 2025 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 32879

YÖNETMELİK

Mersin Üniversitesinden:

MERSİN ÜNİVERSİTESİ ÖN LİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM

VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 19/9/2022 tarihli ve 31958 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Mersin Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) kredisi” ibaresi “Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS)” şeklinde ve aynı fıkranın (ı) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ı) Eğitim-öğretim dönemi: Sınavlar hariç 14 (on dört) haftalık (70 iş günü) güz ve 14 (on dört) haftalık (70 iş günü) bahar yarıyıllarından oluşan dönemi,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 5 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 5- (1) İlgili birim kurullarının kararı ve Senatonun onayı ile eğitim-öğretim örgün, yaygın, açık ve uzaktan eğitim şeklinde yapılabilir. Örgün eğitim, birinci ve ikinci öğretim şeklinde olabilir.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Bir eğitim-öğretim yılı, güz yarıyılı ve bahar yarıyılı olmak üzere iki dönemden oluşur. Her bir yarıyıl sınav süreleri ile resmî tatil günleri hariç, 14 hafta ve 70 iş günüdür.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Yan dal ve çift ana dal programlarına ait diğer hususlar, ilgili diğer mevzuat kapsamında Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yürütülür.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Ders kayıt işleminin, öğrencinin kendisi tarafından yapılması esastır. Ders kaydında değişiklik yapmak isteyen öğrenci ders kaydı değişikliğine ilişkin talebini akademik takvimde belirtilen tarihlerde ÖBS üzerinden yapar ve danışman tarafından ders değişikliği onaylanarak kesinleştirilir.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Öğrenci haklı ve geçerli bir mazerete dayanarak ilgili alt birimin uygun görmesi ve birimin yönetim kurulu kararı ile bir defada en çok iki yarıyıl ve öğrenim süresi boyunca toplam olarak en çok dört yarıyıl izin isteminde bulunabilir. İzinli sayılan süre azami öğrenim süresinden sayılmaz. Rahatsızlığı ve tedavi sürecinin devam etmesi nedeniyle izin isteminde bulunan öğrenciler ile hükümlü öğrenciler mazereti ilgili birim yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek azami öğrenim süresinden sayılmadan dört yarıyıldan fazla izinli sayılabilirler. İzinli sayılma talebi, ilgili yarıyıl için eğitim-öğretim döneminin başladığı tarihten itibaren ilk iki hafta içerisinde, eğitim-öğretim dönemi başladıktan sonra kayıt hakkı kazanan öğrenciler için ise kayıtların bitiş tarihini takip eden haftanın son iş gününe kadar ilgili alt birime yapılır. Bu süre bittikten sonra yapılacak başvurulara, ani hastalık ve beklenmedik durumlar dışında işlem yapılmaz.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Öğrenciler teorik derslerin %70’ine, uygulama, laboratuvar, atölye ve stüdyo çalışmalarının %80’ine ve öğretim elemanının gerekli gördüğü diğer akademik çalışmalara katılmak zorundadırlar. Açık veya kapalı ceza infaz kurumlarında tutuklu veya hükümlü olup örgün programlarda kayıtlı öğrencilerin de derslere devam şartını yerine getirmesi gerekir. Açık ceza infaz kurumlarında hükümlü veya tutuklu olup örgün öğretim programlarında kayıtlı olan öğrenciler ilgili idare tarafından belirlenen kurallar uyarınca öğretimine devam edebilir ve devam şartını sağlayan öğrenciler yıl sonu ve bütünleme sınavına katılabilir. Sağlık raporu derslere devam yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde ve ikinci fıkrasında yer alan “eğitim-öğretim yarıyılı” ibaresi “eğitim-öğretim dönemi” şeklinde değiştirilmiştir.

“(1) Birime yeni kayıt yaptıran öğrenci, daha önce kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundan almış ve başarmış olduğu derslerden muaf olmak için talepte bulunabilir. Muafiyet talebinde bulunacak olan öğrenci yalnızca birime ilk kayıt yaptırdığı yarıyılda eğitim-öğretim dönemi derslerinin başladığı ikinci haftanın son iş gününe kadar başvuru yapabilir. Ancak eğitim-öğretim dönemi dersleri başladıktan sonra kayıt hakkı kazanan öğrenciler muafiyet taleplerini, kayıtlarını müteakip beş iş günü içerisinde yaparlar. Süresi içerisinde muafiyet talebinde bulunmayan öğrencinin başvurusu değerlendirmeye alınmaz.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “Yarıyıl sınavına” ibaresi “Yarıyıl sonu sınavına” şeklinde ve aynı maddenin dördüncü fıkrasının (b) bendinde yer alan “iki gün” ibaresi “beş iş günü” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 10- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 11- Bu Yönetmelik hükümlerini Mersin Üniversitesi Rektörü yürütür.