Lütfen bekleyiniz...

1 Nisan 2024 PAZARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 32507

YÖNETMELİK

Kapadokya Üniversitesinden:

KAPADOKYA ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM

VE SINAV YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 22/8/2021 tarihli ve 31576 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kapadokya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 18 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Zorunlu dersler:

a) Mesleki zorunlu dersler, fakülte eğitim-öğretim planlarında yer alan ve öğrencinin mezun olabilmesi için alıp başarılı olması gereken ön şartlı derslerdir. Ön şartlı ders, bir dersin alınabilmesi için daha önce başarılmış olan bir ders ön şart dersi olarak öngörülmüş ise bu derse ön şartlı ders denir. Ön şart dersinden başarısızlık halinde buna dayalı ön şartlı ders alınamaz. Ön şartlı dersler öğretim programı ile belirlenir.

b) Mesleki olmayan zorunlu ve temel tıp dersleri, fakülte eğitim-öğretim planlarında yer alan ve mezun olabilmesi için alıp başarılı olması gereken ön şartlı olmayan derslerdir. Bu dersler dönemlik veya yıllık olabilir.

c) Ortak zorunlu dersler, 2547 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde belirtilen verilmesi zorunlu olan derslerdir.”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(6) Öğretim programları gereğince bir eğitim-öğretim yarıyılında veya yılında okutulan mesleki olmayan zorunlu ve temel tıp dersleri, ortak zorunlu dersler ve seçmeli derslerden başarısız olanlar, bu derslerden sorumlu olarak bir üst sınıfa devam edebilirler. Dördüncü sınıf aşamasına gelen öğrencilerin ilk üç yılında aldığı tüm derslerden başarı ile geçmiş olması gerekir. Eğitim-öğretimin ilk üç yılında alınan derslerden herhangi birinden başarısız olan öğrenciler dördüncü sınıfa devam edemezler.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(3) Beşinci sınıfta klinik/pratik uygulamalarını tamamlamayan veya final sınavında başarısız olanlar, bir sonraki akademik takvimde belirtilen tarihte başlayarak ikinci klinik/pratik uygulama tekrarını yaparlar.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 24- (1) Bir dersteki başarı durumu, ders başarı notu ile belirlenir. Ders başarı notu mesleki zorunlu dersler ve mesleki olmayan zorunlu ve temel tıp dersleri için 60; ortak zorunlu dersler ve seçmeli dersler için 45 olup, öğrencinin yarıyıl içinde gösterdiği başarı (ara sınavlar, ödevler, uygulamalı çalışmalar ve benzeri) ile final veya bütünleme sınavının birlikte değerlendirilmesiyle elde edilir. Ders başarı notu; teorik derslerde ara sınav not ortalamasının %40'ı, final sınav notunun %60'ı; klinik/pratik uygulamalı derslerde ara sınav notunun %40’ı, final sınav notunun %60’ının toplanması sonucunda elde edilir. Ara sınav notu klinik/pratik uygulamalı derslerde teorik ve klinik/pratik sınavların ortalaması alınarak hesaplanır. Ayrıca öğrencilerin başarılı olabilmeleri için mesleki zorunlu dersler ve mesleki olmayan zorunlu ve temel tıp derslerinde final veya bütünleme sınavlarından en az 50 puan alma zorunluluğu vardır.

(2) Bütünleme ve klinik/pratik uygulama tekrarı sınav sonuçları final sınav sonuçları gibi işleme konulur.

(3) Sınav notları öğrenci bilgi sisteminde ilan edilir ve aşağıdaki şekilde hesaplanır:

Harf Notu Katkı Sayısı Puan Başarı Durumu

AA 4,0 90-100 Başarılı

BA 3,5 85-89 Başarılı

BB 3,0 75-84 Başarılı

CB 2,5 70-74 Başarılı

CC 2,0 60-69 Başarılı

DC 1,5 55-59 Koşullu Başarılı

DD 1,0 45-54 Koşullu Başarılı

FD 0,5 40-44 Başarısız

FF 0,0 00-39 Başarısız

FZ 0,0 Başarısız

-1 0,0 Başarısız

(4) Harf notlarının anlamları aşağıda belirtilmiştir:

a) Ortak zorunlu dersler ve seçmeli derslerden DC ve DD notlarından birini alan öğrenci o dersi koşullu olarak başarmış sayılır. Mezuniyette koşullu başarılı notların, başarılı kabul edilebilmesi için öğrencinin genel not ortalamasının en az 2,00 olması gerekir.

b) Bir dersten FD ve FF alan öğrenci başarısız sayılır.

c) Derse devam yükümlülüklerini veya ders uygulamalarına ilişkin koşulları yerine getirmediği için sınava girme hakkını elde edemeyen öğrencilere FZ verilir.

ç) -1 mazereti nedeniyle sınava girmeyen öğrencilere verilir.

(5) Harf notları dışında kullanılan tanımlamalar aşağıda belirtilmiştir:

a) TR: İlgili Yönetim Kurulu tarafından denkliği kabul edilmiş olduğu halde başarı notu karşılığı bir not ile ifade edilmemiş derslerin tanımlamasında kullanılır. TR ile tanımlanmış ders, not ortalaması hesaplarına dahil edilmez, ancak öğrencinin transkriptinde yer alır ve toplam kredi hesabına dahil olur.

b) G : Ortalamaya dahil edilmeyen, ölçme değerlendirme yöntemi bir sınava veya belirli sorumlulukların yerine getirilmesine dayanan ders, uygulama, proje, staj, etkinlik ve benzeri faaliyetlerin tamamlandığını göstermek için G tanımlaması kullanılır. Bu kapsamda değerlendirilecek faaliyetlerin hangileri olduğuna ve kredi değerlerine ilgili kurul tarafından karar verilir.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“d) Ek ders sınavı: Bütünleme sınavları sonucunda, mezuniyet aşamasında olan ve en fazla üç dersten başarısız olan öğrenciler için yapılan sınavdır. Bu sınavda alınan not ders başarı notu yerine geçer. Öğrencinin ek ders sınavından başarılı olabilmesi için en az CC alması gerekir. Yarıyıl/yılsonu sınavı uygulanmayan laboratuvar, uygulama, klinik uygulama, atölye, proje ve bitirme projeleri gibi dersler için ek ders sınavı yapılmaz. Daha önce alınmamış bir ders veya devamsızlıktan kalınan bir ders için ek ders sınavına girilemez.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) İlk iki yıldaki bütün derslerini ve sınavlarını başararak genel not ortalamasını 2,00 ve üzeri yapan ve ilk iki yıldan sonraki öğrenimlerine devam etmek istemeyen öğrencilere istekleri halinde, temel bilimlerde önlisans diploması; beş yıllık diş hekimliği eğitim programını başarı ile tamamlayanlara ise diş hekimliği yüksek lisans diploması ile diş hekimi unvanı verilir.”

MADDE 7- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 8- Bu Yönetmelik hükümlerini Kapadokya Üniversitesi Rektörü yürütür.